Syndróm dráždivého čreva a vláknina

Sponzorovaný obsah

Syndróm dráždivého čreva, a vláknina

Syndróm dráždivého čreva a vláknina

Syndróm dráždivého čreva je jedným z najbežnejších a nepríjemných stavov, kedy ľudia vyhľadávajú lekársku pomoc. Špecifické stravovacie návyky môžu prispievať k symptómom ako zápcha, hnačka, nadúvanie, plynatosť a kŕče v bruchu. Pridaním vlákniny do diéty môže pomôcť zlepšiť funkčnosť čriev a znížiť ťažkosť príznakov, a tak by mal byť syndróm dráždivého čreva znesiteľnejší. Vláknina je však dvojsečný meč pre ľudí s poruchami trávenia. Zatiaľ čo vláknina uvoľňuje zápchu, určité jedlá s vysokým obsahom vlákniny, ako otruby, môžu zvýšiť plynatosť a nadúvanie. Zdá sa však, že ľudia s IBS majú vo väčšine prípadov prospech z mierne zvýšeného príjmu vlákniny. Syndróm dráždivého čreva sa však aj častokrát v dôsledku požívania vlákniny zhorší. Pridanie veľkého množstva vlákniny do stravy môže vyústiť do horšieho stavu, ako pri diéte s nízkym obsahom vlákniny. Postupné zvyšovanie vlákniny môže pozmeniť, zvýšiť a znížiť nezvyčajnú činnosť čriev a bolestivé symptómy spojené s IBS. S hocijakou diétnou vlákninou je dôležité začať a postupovať pomaly a opatrne. Nie je na škodu poradiť sa s lekárom.

 

Pre ďalšie prehliadanie webovej stránky musíte schváliť používanie súborov cookies. Ďalšie informácie

Táto stránka používa súbory cookies pre lepší užívateľský zážitok. Ak súhlasíte s používaním súborov cookies, kliknete na tlačidlo „Súhlasím“, alebo pokračujte v prehliadaní webovej stránky.

Zatvoriť